Danmarks John - En teaterkoncert om
John Mogensen


En fortælling inspireret af musikken, teksterne og sangene af hele Danmarks John Mogensen med manuskript og instruktion af Lasse Winkler.

Danmarks John er en teaterkoncert om John Mogensen, der går tæt på manden og musikken, som blev folkeeje for os alle. En rørende og gennemmusikalsk fortælling om manden, der talte direkte ind i vores hjerter, og med sin musik fik os til at synge: ”Der er noget galt i Danmark”. Danmarks John skildrer Mogensens liv: Hans store gennembrud og succes samt hans nedture, kampe med druk og præstationsangst.

John Mogensen døde 10. april 1977, og 1 måned senere fødtes Brian Arnold, der skal opleves i rollen som John Mogensen. Brian er, både af udseende og gemyt, personificeringen af John Mogensen. Hans livslange fordybelse i John’s liv og musik er i centrum for teaterkoncerten, og på scenen bakkes han op af skuespillerinden Sofie Alhøj og et velspillende orkester. Tag plads i teatersalen og få et nyt eller genforenet forhold til John Mogensen og hans musik.

Svendborg Teater, der skal danne rammen om premieren på ”Danmarks John”, skriver med denne forestilling ny historie. Det gamle velrenommerede teater, der er bygget i 1894, har i mange år lagt hus til tilrejsende teaterforestillinger, og de fleste af Danmarks store skuespillere har kunnet opleves på scenen, men det er første gang nogensinde, at Svendborg Teater selv sætter en forestilling op.

Forestillingen har netop været med på Dansk Teaterseminar 2019, som er en messe for præsentation og indkøb at nye teaterforestillinger, og her tegner sig en mulig turné i kølvandet på den kommende forestillingsrække i Svendborg Teater.

Præmiere: Fredag den 17. april kl 19.30 i Svendborg Teater
Manuskript og instruktion: Lasse Winkler
Konsulent: Lasse Handberg
Medvirkende: Brian Arnold og Sofie Alhøj
Musikere: Anders Haaber, Poul Amaliel, Rasmus Stavnsager Fribo og Kristian Hybel
Forestillingen produceres af Svendborg Teater med støtte fra lokale sponsorer: Fynske Bank Fonden, Hotel Svendborg, CC Jensen, Refsvindinge Bryggeri, Keofit A/S

Brian Arnold

Forsanger

Brian Arnold har i den grad et udsende der til forveksling kunne ligne John Mogensen og det sker ofte at han bliver kaldt Danmarks John, den titel har han det lidt svært med, for som han siger: "Jeg er ikke Danmarks John, Danmarks John, er navnet på hele bandet, jeg kan da godt forstå det, men jeg kunne aldrig finde på at tillægge mig navnet alene. Både på og uden for scenen er jeg Brian Arnold. Jeg har aldrig nået at opleve John Mogensen, jeg er født samme år hvor John døede (ca en måned imellem) så vi er lige mødtes i sving-døren. Det er ikke min rolle at skulle være eller at plagiere John Mogensen. At jeg ligner ham en del er nok heldigt i dette tilfælde. Længe før jeg fik tanken om at vi skulle tage ud og hylde John Mogensen havde jeg også et fuldskæg og er fra naturens side mørk håret. Jeg optræder ofte med de karismatiske røde seler og sigøjner skægget men vil understrege at det ikke er for at være John Mogensen, men at det er en del af showet og det vi leverer er 100% vores egen hyldest til den kære og savnede folkekunstner John Mogensen"


Han holder utrolig meget af  Mogensens sange og mange af sangene rammer ham dybt. Han mærker en ægte følelse for at være i det og kan nikke genkendende til hans tekster og det han sang om, og det er netop derfor han kan gå på scenen og synge disse sange.

Brian Arnold har læst alle bøgerne og hørt interview med John Mogensen og når han og bandet er ude at optræde holder han rigtig meget af at fortælle små anekdoter fra Johns op og nedture som han har haft gennem hans alt for korte liv.
Anders Føns Haaber

Klaver, orgel, harmonika, vokal.

”Anders hørte John Mogensen første gang, da han var ganske lille. Siden har han været forelsket i stemningen og budskaberne i hans musik. Folkeligheden og melankolien rammer ham på en helt enestående måde, som han ikke finder hos andre kunstnere. John Mogensens musik er for Anders en trofast følgesvend.”


Han er uddannet pianist på Det Fynske Musikkonservatorium, men er mest af alt en musikalsk sprællemand. Han holder af at spille på alt, hvad han kommer i nærheden af og ikke mindst synge. Han har været en stor del af den danske musikscene i mere end 20 år og spillet med kunstnere som Tøsedrengene, Stig Rossen, Søren Huss, Rasmus Walther, Clemens, Niels Skousen og mange flere.


Man vil opleve Anders spille piano, harmonika, lilletromme og guitar på scenen samt træde op som en af de fire knægte i Four Jacks.
Poul Amaliel

Trommer og vokal.

Poul blev blæst omkuld  da han hørte ’Four Jacks’ første gang og det gjorde et massivt indtryk og efter  den oplevelse begyndte han at forstå hvad John Mogensen var for en størrelse.


Poul's store drøm som lille var at spille trommer, det fik han lov til som 9 årig, inden da stod den på kor, sang og messing instrumenter. Efter han fik stikkerne i hånden gik det stærkt, har spillet koncerter siden han var 12 år inden for alle stilarter, jazz, folk, klassisk, rock og pop mm.

Han har de sidste 5-6 år turneret meget rundt om i verden meget forskellige bands og artister bla. USA, Canada, Asien og EU
Rasmus Stavnsager Fribo

Guitar, banjo, sav, klarinet, saxofon, vokal


John Mogensens musik åbnede sig for Rasmus Fribo en sommer i et faldefærdigt sommerhus på den lille Ø Avernakø i det sydfynske sommerhus. han var derovre med et par venner, og da huset ikke rummede andet interiør end et bord, et par stole, et lille anlæg og et par John Mogensen plader, blev Johns musik soundtracket til den tur. Her mange år senere kan man vist godt sige, at John har en af topplaceringerne på soundtracket til hans liv.


han er uddannet saxofonist fra Det Fynske Musikkonservatorium og har igennem hans karriere spillet i alverdens sammenhænge fra nogle af de største festivaler i verden i Europa, Nordamerika og Asien til de helt små scener og værtshushjørner. Og han elsker det hele og alt midt imellem.


Som musiker har Rasmus Fribo anstrengt sig for at komme til at spille lidt af hvert – både hvad angår genrer og instrumenter. Han har spillet pop i verdenseliten med The Asteroids Galaxy Tour. Indie med bl.a. Den Fjerde Væg, Rumour Said Fire og Jaakko Eino Kalevi.  Jazz med bl.a. Simon Krebstet og DR Bigband. Folkemusik i hele verden med bl.a. Habadekuk og Jansberg. Og klassisk musik i barokduoer, klassiske kor og i ny kompositionsmusik.


Derudover har han undervist i musik, arbejdet med international repræsentation af dansk musik, arrangeret festivaler (herunder SPOT og Svendborg Jazzfestival) og er aktiv i bestyrelser for spillesteder og musikrelaterede foreninger.